Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

W niewielkich, rubinowych kuleczkach czerwonej porzeczki kryje się prawdziwe bogactwo witaminy C, P, kwasu askorbinowego i pektyn. Te letnie owoce świetnie wspomagają naszą odporność, wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają koloryt skóry, zapobiegają miażdżycy i chorobom układu naczyniowego.

Pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni jest wiele – od dżemów po koktajle i wytrawne glazury do mięs. Dziś proponujemy deserową odsłonę czerwonej porzeczki – pistacjowe tartaletki z sosem porzeczkowym.

Składniki:
⦁ pistacje obrane niesolone – 300 g
⦁ śmietanka 30% – 200 ml
⦁ cukier puder – 50 g
⦁ serek mascarpone – 200 g
⦁ czerwone porzeczki obrane – 500 g
⦁ miód płynny – 2 łyżeczki
⦁ czerwone wino półwytrawne – 1/3
⦁ tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) – opakowanie

Przygotowanie:
Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy. Orzechy drobno zmielić. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder. Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników. Odstawić do wychłodzenia. Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut. Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.

Dodaj komentarz