Zdrowie

Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

Chcesz o czymś poinformować mieszkańców? Daj nam znać: portal@ino-24.pl

W niewielkich, rubinowych kuleczkach czerwonej porzeczki kryje się prawdziwe bogactwo witaminy C, P, kwasu askorbinowego i pektyn. Te letnie owoce świetnie wspomagają naszą odporność, wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają koloryt skóry, zapobiegają miażdżycy i chorobom układu naczyniowego.

Pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni jest wiele – od dżemów po koktajle i wytrawne glazury do mięs. Dziś proponujemy deserową odsłonę czerwonej porzeczki – pistacjowe tartaletki z sosem porzeczkowym.

Składniki:
⦁ pistacje obrane niesolone – 300 g
⦁ śmietanka 30% – 200 ml
⦁ cukier puder – 50 g
⦁ serek mascarpone – 200 g
⦁ czerwone porzeczki obrane – 500 g
⦁ miód płynny – 2 łyżeczki
⦁ czerwone wino półwytrawne – 1/3
⦁ tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) – opakowanie

Przygotowanie:
Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy. Orzechy drobno zmielić. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder. Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników. Odstawić do wychłodzenia. Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut. Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.

Dodaj komentarz

kliknij, by dodać komentarz

Czas minął. Wpisz poprawną wartość jeszcze raz.