tekst alternatywny
Region

Kulinarny plener w Kołudzie Wielkiej

W najbliższy weekend odbędzie się „Kulinarny plener w Kołudzie Wielkiej”. Szefowie kuchni z różnych restauracji w Polsce spotkają się, aby przygotować autorskie potrawy z gęsiny.

Specjałów tych będzie można skosztować podczas „Święta gęsi Białej Kołudzkiej” w sobotę, 6 września. Kucharze wezmą również udział w plenerowej sesji fotograficznej z udziałem gęsi. Podczas pikniku w Kołudzie Wielkiej będzie można również wziąć udział w konkursach na temat gęsiny i województwa kujawsko-pomorskiego. Przewidziano także atrakcje dla dzieci.

Nieprzypadkowo miejscem kulinarnego pleneru jest Kołuda Wielka. To w tej niewielkiej miejscowości pod Inowrocławiem znajduje się krajowy ośrodek badawczo-hodowlany gęsi, wyłączny hodowca gęsi Białych Kołudzkich® i wyspecjalizowana w tej dziedzinie placówka naukowa. Kulinarny plener odbywa się w ramach akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”.

Udział w plenerze kulinarnym zapowiedzieli:
· Ewa Malika Szyc Juchnowicz, właścicielka i szefowa kuchni restauracji Malikaw Gdyni,
· Bartosz Budnik, szef kuchni restauracji Romantyczna w Ostródzie,
· Andrea Camastra, szef kuchni restauracji Senses w Warszawie,
· Agata Godlewska, redaktor prowadząca magazynu „Food service”,
· Jarosław Jasicki, szef kuchni restauracji Jan Olbracht Browar Staromiejski w Toruniu,
· Bartosz Polak, szef kuchni i właściciel restauracji Kuchnia funkcjonalna w Warszawie,
· Tomasz Purol, szef kuchni restauracji Blow Up w Poznaniu,
· Gonzalo de Salas Smith, szef kuchni restauracji Casa Pablo w Warszawie,
· Marcin Soból, szef kuchni restauracji Krasnodwór w Warszawie,
· Artur Szymański, szef kuchni restauracji Rzeka smaków w Redzie,
· Artur Moroz, szef kuchni i właściciel restauracji Bulaj w Sopocie i współautor akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”, koordynator warsztatów.

Dodaj komentarz

kliknij, by dodać komentarz

Czas minął. Wpisz poprawną wartość jeszcze raz.