Kruszwicka Palma doceniona

Palma z Kruszwicy
fot. nadesłane

Margaryna Palma z Kruszwicy z oferty ZT ”KRUSZWICA” została uhonorowana certyfikatem programu ”Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT.

Godło ”Doceń polskie” zdobywają wyłącznie wyróżniające się produkty spożywcze. O prestiżu przyznanego certyfikatu świadczy honorowy patronat Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nad programem.

Certyfikacja miała miejsce 9 lipca w Krakowie. Tego dnia Loża Ekspertów programu oceniła wszystkie zgłoszone artykuły spożywcze i wyróżniła te z z nich, które cechują się doskonałym smakiem, odpowiednim wyglądem i adekwatną do jakości ceną.
Do audytu zakwalifikowano tylko żywność posiadającą tzw. polski akcent – produkowaną z rodzimych składników, wg tradycyjnej receptury lub na terenie naszego kraju.

Każdy ekspert przyznał wyrobom punkty w skali 1-10 za wymienione atrybuty (smak, wygląd, stosunek jakości produktu do jego ceny). Margaryna z oferty ZT ”KRUSZWICA” zdobyła maksymalną liczbę punktów, dzięki czemu otrzymała nie tylko certyfikat ”Doceń polskie”, lecz także tytuł TOP PRODUKT. Miano to jest zarezerwowane dla wyrobów najwyższej jakości, którym jurorzy przyznali same ”10”.

Loży Ekspertów przewodniczył Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel Fundacji Klubu Szefów Kuchni, autor wielu przewodników kulinarnych. W komisji oceniającej żywność zasiadają wyłącznie osoby z długoletnim doświadczeniem w branży spożywczej. Jednym z członków Loży jest przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warto przypomnieć, że patronat honorowy nad programem ”Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

– Godło programu to dla konsumentów jednoznaczna wskazówka; dowód, że nagrodzony nim wyrób został sprawdzony przez ekspertów, uzyskał ich pozytywną opinię, a przez to jest wart uwagi – podkreśla Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ”Doceń polskie”.
– Program ”Doceń polskie” ma charakter ogólnopolski, wyróżnienie pozwala więc zaistnieć firmie również w świadomości konsumentów spoza regionu, na terenie którego producent ma swoją siedzibę. Przez najbliższe 24 miesiące, bo na taki okres przyznawane są certyfikaty, wytwórca nagrodzonej żywności będzie mógł ją promować znakiem ”Doceń polskie”, do firmy należy decyzja w jaki sposób wykorzysta możliwości wiążące się z posiadaniem certyfikatu programu – dodaje M. Bielski.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

kliknij, by dodać komentarz

Czas minął. Wpisz poprawną wartość jeszcze raz.

ino-24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.